Verslagen De Mortel.

De Wondere Wereld biedt je nu de verslagen van rondom de Gemert-

toren van Alticom in het Brabantse De Mortel waar de Falco Pere-

grinus gehuisvest is.....

De verslagen van 2006 -

deel 2.....

 

--------------------------------------------------------------------

 

 

( klik op foto voor vergroting )

 

--------------------------------------------------------

Onder toeziend oog van de slechtvalken.

Zondag 2 juli 2006 ~ tweelingzus Ans (links) en ik langs de Snelle Loop.

 

 

 

HALLO, FORUMVRIENDEN.

Vanmiddag zijn mijn man en ik weer bij en rondom de Gemerttoren geweest. Rond 10 voor 3 waren we er. We settelden ons weer op het veld nabij de Snelle Loop. We hielden er rekening mee dat we net als bij jou het geval was, Dorine, voor niets er gekomen waren ,wat "onze "slechtvalken betreft. We zaten er goed en wel en we hoorden ze vrijwel meteen bovenop de toren. Maar zien deden we niets. Achter de Snelle Loop nabij de bos- rand stonden loom opnieuw de hooglanders te grazen. Men was aan het vissen , nee, niet de hooglanders, want die hebben nog nooit een vishengel vast gehouden ( ! ) Maar dat waren mensen. Want die hebben uiteindelijk zo'n ding uitgevonden.

Toen men uitgevist was durfden de hooglanders richting Snelle Loop te sjokken, want zij hadden dorst. Ja, wie niet met zo'n hitte. Dat hadden wij ook. Alleen ik stak mijn hoofd niet in de Snelle Loop. Mijn man ook niet. Wij hanteerden een blikje frisdrank. Toen kwam er beweging rondom de toren. Eerst vloog er een slechtvalk, Toen twee. Vervolgens nummer drie. Lekker fladderen, en zweven op de thermiek, buitelen en hup de toren weer op, op de onderste ring, rechts van ons af gezien met het staartje over de rand. Het werd weer even rustig. Plots dook als het ware een valk op, niet vanaf de toren, maar vanaf het veld gezien, vanachter de toren met prooi ! De drie anderen vlogen er op af, zodanig bijeen dat ze elkaar in de weg vlogen. Ook zij wilden graag die prooi! Niets hoor, dat liet de prooivanger mooi niet gebeuren. Hij/Zij vloog richting veld waar wij zaten. We zaten "eerste rang" De anderen gaven het op. Een ervan dook de toren op, de andere twee vlogen weg richting bosrand en hebben we niet meer terug gezien. De valk met prooi vloog terug naar de toren en verdween op de onderste ring. Het bleef stil daar boven. Een tijdje later begonnen de twee weer te cirkelen er om heen. Waar was de prooi ? .... Aan het vliegen te zien van de degene die de prooi had, zijn mijn man en ik geneigd te zeggen, ja, dat zou een ouder geweest kunnen zijn.

Tja, aan het gedrag te zien valt duidelijk op te maken dat binnenkort de jonkies hun eigen weg moeten gaan kiezen .Het wordt wat de slechtvalken betreft rustig bij de toren die vanwege de weersgesteldheid helder en daardoor nadrukkelijk de hoogte in stak. Om kwart voor 4 kwamen mijn tweelingzus, haar man en zoon bij ons. We hebben toen nog een fijne boswandeling gemaakt. Het blijft er genieten. Een groep nijlganzen vloog boven de Snelle Loop weg. Schitterend !

Ik zal hier samen met mijn man blijven komen.

Om 5 uur reden we weer huiswaarts. We waren niet voor niets geweest. Onze gevleugelde vrienden hebben zich beslist laten zien !

Via dit forum en via de links van Planet Internet heb ik geschikte foto's afgehaald. Daarnaast heb ik beslist hun gedragingen goed kunnen volgen. Ik ga de slechtvalk tekenen in al zijn/haar pracht. Want wat zijn het mooie roofvogels ! Ik hoop deze tekening met jullie te kunnen delen, beste forumvrienden. Ik ga hem dan op mijn computer invoeren. Hopelijk kan ik hem geplaatst krijgen via een van de site's. Als het te laat is voor dit jaar, dan zeker een plaatsing voor het komend jaar. Ik ga in ieder geval de tekening volledig op kleur binnenkort maken.

Want ja, het wordt stil op dit forum. Niet omdat ie is afgezwakt, integendeel zelfs. Nee, omdat "onze " familie Slechtvalk het nu rustig aan doet !

De jonkies gaan zo zachtjes aan hun eigen weg en Pa en Ma idem dito na het fantastische werk wat zij voor hun kinderen verricht hebben !

Groetjes van slechtvalkfan Els uit Eindhoven.

Effe dollen bij een temperatuur van 28 graden.

Een zomers plaatje!

Langs het dammetje van de Snelle Loop. Ik met Maurice.

Een vrolijk plaatje!

Schotse hooglander.

Dam in de Snelle Loop.

En toen het verkoelende water in.

In het open veld.

In het open veld.

Sfeervol!

Langs het water.

In het verkoelende water.

Maurice zet er de pas in (grapje)

Boomkruinen.

Tadaaaaaaa..... de toren!

 

 

 

------------------------------------------------------------------

Prooivluchten.

Maandag 10 juli 2006 ~ Sjef bij het zwaluwheuveltje.

 

 

 

HALLO,FORUMVRIENDEN.

Vanavond zijn mijn man en ik weer naar De Mortel gereden, om vervolgens onze auto weer neer te zetten langs de Hemelsbleekweg. Wat een graafwerkzaamheden op het inmiddels ook welbekende veld ! Sonde ! Hopelijk is het weer snel begroeid. De buizen zitten daar al in de grond . De hooglanders trekken zich niet echt veel meer iets van de mensen aan. Ze zijn alert, dat wel, maar zij dulden de tweevoeters. Heel veel vliegbewegin- gen vanavond van de familie Slechtvalk gezien met op zijn tijd het nodige vertrouwd geworden gekrijs. Wij waren om kwart over zeven op het veld neergestreken. Niet heel veel later kwamen Diane, haar man en haar hond. Ze hadden klapstoeltjes bij zich. Gevieren al keuvelende hebben we de slechtvalken in de gaten gehouden. Het kan zijn dat we ze opnieuw alle zes gezien hebben, maar dat was moeilijk vast te stellen, omdat er vanaf, rondom, en vanuit de bosrand gevlogen werd. Op een gegeven moment zagen we in tegengestelde richting van de toren een andere roofvogel die op zoek was naar prooi beneden hem/haar in het veld in de typerende bid-vlieghouding. Diane's man met ons bleven er met de grootste aandacht naar kijken. Diane was ondertussen met hun hond heerlijk aan de wandel. Af en toe dook de vogel naar beneden, maar ving uiteindelijk niets. Wat voor roofvogel was het ? Echt weten deden we het niet. Hij/zij was bruin egaal van kleur, een grijze staart met aan het uiteinde een zwarte baan horizontaal. Op het laatst streek hij/zij neer in een top van een der talrijke bomen. Maar onze familie Slechtvalk liet ons ook hun manier van jagen zien. Zij vlogen achter een stel duiven aan. Een dook pijlsnel op een duif af. We zagen op een gegeven moment niets meer, omdat hij/zij achter de bomen van de bosrand verdween. Jammer. We misten het meest specta- culaire deel.....Niet dus , de aanval mislukte. De duif had geluk ! En ja hoor, weer later zat een slechtvalk op de toren op de inmiddels welbekende lamp. Diane was er vast van overtuigd dat dat Pa was. Niet lang erna kwam er een tweede bij. Vast Pa en Ma together! Zoals ik al zei: ontzettend veel vliegbewegingen gezien. De toren is nog steeds de thuishaven van "onze" slechtvalkenfamilie.

Maar ja, voor hoe lang nog ! Ze worden toch hoe langer hoe meer elkaars concurrenten, helaas.

Voor ons leverde het toch weer een mooie avond op, samen in het plezierige gezelschap van Diane en haar man en hun hond. We verlieten het veld om even later elkaar nazwaaiend om kwart over 9 de Hemels- bleekweg weer te verlaten......

Groetjes van Slechtvalkfan Els uit Eindhoven.

Ik tuur naar de toren.

Kudde Schotse hooglanders.

 

 

 

--------------------------------------------------------------

Een rustig bezoekje.

Woensdag 12 juli 2006 - ik in het open veld.

 

 

 

HALLO, FORUMVRIENDEN.

Opnieuw zijn mijn man en ik bij de Gemerttoren geweest. En ook weer van kwart over 7 tot kwart over 9.

Ennn.......er viel heeeel ......weinig te beleven. Helaas kan ik er niet veel van maken. Geen Hooglandertje meer te bekennen. Het water van de Snelle Loop kan ook niet meer zo snel zijn......We kregen weer gezelschap van Diane, haar man en hun hond. Ook zij moesten constateren dat familie Slechtvalk zich erg gedeisd hield. Eentje zat er op het rooster van de nestkast. Een ander zat op de tweede ring van onderen af gezien. Dorine maakte ook haar opwachting en wachtte ook af. Plots even wat actie toen er niet twee, maar toch drie op duivenjacht gingen, maar die vangst werd tot mislukken gedoemd .

Dat was de enige actie. Toen mijn man en ik het veld verlieten, want daar hadden we ons met zijn allen "genesteld", bleven Diane, haar man en hun hond met Dorine achter. Ik hoopte voor hen dat zij toch nog iets moois te zien zouden krijgen .

Mijn man en ik reden weer richting stad, op deze aangename warme zomeravond.

Groetjes van Slechtvalkfan Els uit Eindhoven.

 

Sjef in de schaduw.

 

 

 

----------------------------------------------------------------

Zij waren er.

Zondag 23 juli 2006 ~ ik langs de Snelle Loop.

 

 

 

HALLO FORUMVRIENDEN,

Vandaag zijn mijn man en ik weer bij en rondom de Gemerttoren geweest. Dat was vanaf 10 voor 3 tot kwart over 4. Warm was het op het veld. Maar omdat er een windje stond was het om uit te houden. Wat is het ook daar kurkdroog ! Het water van de Snelle Loop slinkt zienderogen. Dorine jij hebt niets teveel hierover gezegd en gefotografeerd ! Mooie foto's ! Bedankt hiervoor !

De Hooglanders waren er niet op een donkerbruine haarpluk na . Souveniertje zullen we maar zeggen .

Plots gekrijs. Nee, niet het typische "schooi -krijsje " !

Het was roepen naar elkaar. Juist, ik heb het over "onze "slechtvalken. Zij zaten boven op de toren.

Ze cirkelden er ook om heen en zaten dan weer op de bovenste ring. Eentje zat enige tijd op het rooster van de nestkast zich ijverig te poetsen. Het staartje hing boven de rand. Inderdaad de zithouding zoals de jonkies vaak in het begin zaten toen ze nog net niet uitgevlogen waren, en waarvan wij allen vaak dachten: oei, als er maar niet eentje naar beneden kukelt. Maar geheel naar beneden, zowat 127 meter de diepte in gaat niet. Ze waren dan op de eerste ring terecht gekomen. Maar....dan nog. Nee, liever maar helemaal niet ! Gelukkig is dat sowieso helemaal niet gebeurd !

Ik hield ook een reiger in de gaten, die op vis vanuit de Snelle Loop uit was.

Hij vloog onverrichterzake ervan weg en dook in een top van een boom. Toen nog een vispoginkje bij het al akelig laag staand meertje. Weer niets. Toen streek ie neer op een dode tak boven in een boom in de bosrand tegenover de toren. Schitterend gezicht zoals ie daar zat. Na een tijdje vloog hij weg het bos in.

Wij zaten vanuit de toren gezien nu achter de Snelle Loop. Al die voorgaande keren zaten we er voor. Het hek was dichtgebonden. Een juist besluit. Kan ie niet meer open blijven staan. We zijn toen via de bosrand , het brugje achter de toren over de Snelle Loop overgestoken om weer op het bekende veld uit te komen in het zicht van de toren.

We hebben dus twee slechtvalken gezien die beslist elkaars gezelschap opzochten. Zowel mijn man als ik hebben de indruk dat wij alleen Pa en Ma gezien hebben. En de jonkies....?

Mijn man zag van alles op de grond. Geplukte duivenveren, opvallend aanwezig. Niet moeilijk te raden hoe dat komt. Hij zag vlindersoorten met dikke bruine behaarde lijfjes en 4 voelsprieten op het kopje......Kortom, we zien dingen wat je in een stad mist, ook al wonen wij langs een park.

Veel beleefd vanmiddag ? Nee. Maar dankzij alleen al de aanwezigheid van twee "onzer "slechtvalken hebben we toch weer genoten. Ook van al het andere om ons heen.....

Groetjes van slechtvalkfan Els uit Eindhoven.

 

Sjef langs de Snelle Loop.

 

 

 

------------------------------------------------------------------

"Ode aan de slechtvalk."

Zondag 20 augustus 2006 ~ ik langs de Snelle Loop.

 

 

 

HALLO FORUMVRIENDEN.

Gistermiddag, dus zondag 20 augustus zijn mijn man en ik landurig bij de Gemerttoren geweest . En wel van 10 over twee tot 5 voor 5 !

We hebben dit beiden gedaan met een afscheidsgevoel van dit broedseizoen van Pa en Ma Slechtvalk ! We hebben niet alleen ons fototoestel meegenomen, maar ook onze videocamera. Allereerst hebben we heerlijk gewandeld in de bossen. Regelmatig scheen de zon . Wat is dat mooi, dat zonlicht tussen de bomen door ! Toen we terug bij de toren waren werd de lucht zwaar grijs en kregen we een fikse plensbui. Geen nood, onze auto keurig staand langs de kant van de Hemelsbleekweg nabij de toren bood uitkomst ! De lucht klaarde op en leverde ons opnieuw die typische mooie Hollandse lucht op. Een gegraai in onze auto om vervol- gens met twee klapstoeltjes en picknickspulletjes neer te strijken op het bekende veld tegenover de toren .We nestelden ons vanuit de toren gezien achter de Snelle Loop die gelukkig weer erg snel loopt !

Ennn.......hebben de slechtvalken ons ooit in de steek gelaten ? Nee nooit ! Dusss...nu ook niet.

Wij zaten weldra, en plots een overbekend gekrijs daar boven op de toren ! Er was er eentje terug gekeerd. We aten en we dronken met de videoca- mera en verrekijkers in de aanslag. Hee, daar had je de torenvalk zoekend naar prooi in de typische vlieg-bidhouding. Dat kunnen vastleggen met de videocamera. Plots vloog "onze" slechtvalk van de toren. Videocamera in de aanslag ! Boven de bosrand kwam er een tweede bij. Ze dartelden om elkaar heen en hadden niet veel haast. Voor ons stond vast dat het om Pa en Ma ging .Ik hoop dat het me is gelukt om dit te kunnen vastleggen, omdat het plekje op het veld waar wij zaten en het luchtruim boven de bosrand waar zij waren toch een behoorlijke afstand was ! Ik had ingezoomd, maar toch ! Toch gaf het ons een heerlijk gevoel. Hoe dan ook waren ze er weer. De toren blijft hun thuishaven. Dat is wel duidelijk . Ze verdwenen, om elkaar heen cirkelend, op een gegeven moment.

Zoals ik jullie al vertelde heb ik samen met mijn man dit met een speciaal gevoel gedaan deze middag. Het is een afscheid van een heel mooi broedseizoen van Pa en Ma Slechtvalk. Zonder dat zij dat wisten hebben zij mensen bijeen gebracht met een saamhorigheidsgevoel. Dat is toch prachtig. Als ik daar loop raak ik meteen bevangen, vanwege dat speciale warme plekje in mij wat ik voor hen, en dankzij hen gekregen heb. Maar ook door jullie lieve Forumvrienden. Het gehele gebeuren er om heen dankzij dit Forum en mede daardoor ook Willem's Forum bracht mensen bij elkaar die anders nooit bij elkaar gebracht zouden zijn geworden. En de reden en wat het met ons deed, en dat wat we met elkaar deelden is het mooiste wat je je bedenken kunt ! Ging het in het leven maar altijd zo !

In dit geval deelden we veel met elkaar !

Dit is een laatste verslag van mij over onze dierbaar geworden gevleugelde slechtvalkvrienden. Er valt inhoudelijk niet veel meer te vertellen over hen, hoewel elke aanwezigheid van hen toch altijd iets bijzonders is ! In dit geval nu nog van Pa en Ma.

Ik wil hiermee niet zeggen dat ik afscheid neem van dit forum. Er valt altijd wel iets te melden. Het verhaal loopt door. Sterker nog ik wil nog iets met jullie delen wat ik op Willem's Forum ga plaatsen. Wat? Dat blijft een verrassing ! Dat is het zelfs voor mijn tweelingzus Ans. Ook zij is net zo enthousiast over dit gehele gebeuren als ik.  Zij is niet nieuw meer op Willem's Forum. Zij draagt er inmiddels een behoorlijk steentje aan bij, zeker ook naast haar prachtige tekening die ook daar schittert dankzij het enthousiasme van Ingrid-de Amelandse !

Ik vermeld op dit Forum wanneer mijn verrassing op Willem's Forum geplaatst is.

Ennn.....dit alles vanwege dat wonderlijke gevoel waarmee mijn man en ik gisteren opnieuw bij de Toren aanwezig waren . Een soort afscheid, ....maar ook weer niet.......Pa en Ma aanwezig.......Voor hen beiden is het niet afgelopen. Zij gaan door.....dus wij ook !

Groetjes van mede slechtvalkfan Els uit Eindhoven.

 

De verrassing:

 

Gedicht “Ode aan de Slechtvalk” van Els – augustus 2006.

Dit naar aanleiding van het eerste broedseizoen van de

Falco Peregrinus dat ik via webcams, forumleden en ter

plekke dat jaar in het Brabantse De Mortel beleefde.

Sindsdien heb ik mijn hart aan deze schitterende roof-

vogel verloren.....

 

 

ODE AAN DE SLECHTVALK.

Een toren, hoog en log midden tussen het groen,
Twee slechtvalken in het luchtruim,  
Bij elkaar vliegend, zoals ze vaker doen.
Zij kwamen van elders en zochten hun nest,
Zij vonden de plek en nestelden zich.

De natuur deed vervolgens de rest.

Vier eieren werden gelegd in de broedkast daar hoog op de toren.
Ze werden gekoesterd, verwarmd, dag in dag uit,
En bij elk ochtendgloren, keek de mens reikhalzend mee, zonder hen te storen.
Toen werden er vier jongen geboren.

Zorgzaam werden zij groot gebracht. 
De ouders stonden klaar voor hen dag en nacht.

Van wit donzig klein tot aan hun verenpak,
Stevig op de poten het nestrooster op, net onder het beschutte dak.
Vleugels uitslaan en fladderen maar met een enorme kracht,

Daarmee toonden zij hun vleugelpracht.
En dan plotseling het luchtruim kiezen voor de allereerste keer.
Heerlijk dat vliegen zo op en neer,
Onder het waakzaam oog van Pa en Ma, heerlijk vliegend door de lucht,
Heerlijk zweven als de wind geen briesje zucht.
Buitelen, spelen, daar hoog bij de toren,
Daar waar zij onlangs werden geboren.

Voedsel leren vangen door de prooioverdracht,
Vervolgens zelf uit proberen tot aan de nacht,
Dan heerlijk slapen gevieren bij elkaar,
De jongen op het nest, Pa en Ma daar buiten, als een wakend ouderpaar.

De dag die kwam dat zij hun eigen weg moesten gaan.
Ze hadden geleerd om op eigen poten te staan.
Zij zochten ieder hun eigen plek,
Op weg naar hun eigen stek.
En de mens keek toe, ongestoord,
Uit respect voor de Slechtvalk zoals het behoort.

De liefde voor deze roofvogel werd hiermee geboren,
Dankzij het nest daar hoog op de Gemert toren,
Gelegen nabij de Snelle Loop.
En allemaal hebben we een stille hoop;
Dat het goed met ze zal gaan, ongeacht waar zij nu vertoeven,
Dat wij mensen, absoluut ons niet hoeven
druk te maken over het Valkenleven dat nu voor hen ligt.......................

Els - aug.~2006.

 

--------------------------------------------------------------------

Herfstwandeling ~ 1.

Zondag 22 oktober 2006 ~ zicht op de Snelle Loop.

 

 

 

Beide valken Pa en Ma waren op de Toren.

Met die wetenschap maakten Sjef en ik onze eerste Herfstwandeling in

De Mortel.

 

Wandel met ons mee....

Eikenbomen.

Herfstkleuren.

Zicht op het bruggetje.

De Snelle Loop.

Ik langs de Snelle Loop.

Sjef op het bruggetje.

De Snelle Loop.

De verdere Loop.

Van een geslagen prooi.

Zicht op de toren.

Sjef aan de wandel.

Tijdens de wandeling.

Sfeervol.

Tenslotte de top van de toren....

 

 

 

--------------------------------------------------------------

Herfstwandeling ~ 2

Zondag 4 november 2006 ~ vliegenzwam.

 

 

 

Sjef en ik waren in De Mortel voor onze tweede herfstwandeling.

We waren in het gezelschap van onze zoon Marcel en ex-schoonzoon

Patrick. Helaas hebben we de slechtvalken niet gezien.

We maakten er weer een mooie herfstwandeling....

 

 

Wandel met ons mee....

Zoon Marcel en ik bij de Snelle Loop.

Str*ntschoen (!) 

Mooie sfeeropname van Marcel.

Sjef aan de wandel.

Bospad.

Samen.

Snelle Loop.

Pad langs het veld.

Nabij het bruggetje.

Pauzeren.

Bonte herfstkleuren.

Ik aan de wandel.

Marcel en ik.

Marcel en Sjef.

Pal bij de toren.

Tenslotte de toren....

En toen had ik nog een "huishoudelijke" mededeling op Planet forum: 

 

  Gepost door elsvddonk op 21-02-2007

HALLO MEDE-SLECHTVALKFANS!

Alles staat in de startblokken!

Nu Pa en Ma nog.

Want daar draait alles om.

Hun thuis is de Gemerttoren. Ze zijn er niet van vandaan gegaan. Mijn man en ik zijn in de loop van de zomer '06, in de Herfst '06 en in de Winter '07 naar de Toren blijven gaan, tot in de sneeuw aan toe!

De derde Slechtvalk, een jong, een mannetje is door ons onlangs in deze Winter nog gesignaleerd.

In feite is dat best wel spannend!

Of het jong ondertussen alsnog is verjaagd, of zelf uiteindelijk op weg is gegaan naar een eigen stek, weet ik niet.

Maar, een nieuw seizoen staat voor de deur, met, wie weet een vroege Lente!

 

Daarmee hevel ik je ook hier naar 2007....

--------------------------------------------------------------

 

------------------------------------------------------

 

Dit is het einde van VERSLAGEN DE MORTEL

2006.

In VERSLAGEN DE MORTEL 2007 gaan we

weer even vrolijk verder....

 

--------------------------------------------------------

-----------------------------------------------